De Kapel

De “Stroomdalkapel” is opgericht op 17 januari 2001 en heeft de status van een zelfstandige vereniging. De leden komen uit de regio Drenthe en Groningen, waarvan de meeste ook lid zijn van een andere muziekvereniging. 

Het zijn allemaal liefhebbers van de Tsjechische blaasmuziek (Volksmuziek), de soort muziek die de kapel speelt. Zeegse is de plaats waar de vereniging is opgericht.

De kapel staat onder leiding van Ger Ekelmans uit Assen.

De kapel heeft een Böhmische bezetting d.w.z. ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Böhmisch en Mährisch van oorsprong, dus Tjechische volksmuziek uit de landstreken Bohemen en Moravië. Heel bekend is de Egerländer muziek. Deze muziek heeft een eigen gezicht en sound gekregen, vooral door invloed van wijlen "Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten".

Het verschil in beide stijlen heeft te maken met het karakter van de mensen. De Böhmische muziek is romantisch, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische muziek heel vrolijk van karakter is en wat sneller wordt gespeeld. De vertolking van de muziek is wel vaak gelijk, het gaat meestal over mooie landstreken, de lekkere wijn of over de liefde.

De “Stroomdalkapel” speelt beide stijlen. Ook de zang speelt een belangrijke rol bij deze muziek, vandaar dat de kapel ook een aantal nummers met zang ten gehore brengt. 

De kapel beschikt over een eigen geluidsinstallatie, verlichting, podium en decor en kan een avondvullend programma verzorgen. Voor boekingen kunt u contact opnemen met het PR secretariaat.


  De hout sectie:   Het klein koper:   Het groot koper:   De begeleiding:   Zang: