De Kapel

De “Stroomdalkapel” is opgericht op 17 januari 2001 en heeft de status van een zelfstandige vereniging. De leden komen uit de regio Drenthe en Groningen, waarvan de meeste ook lid zijn van een andere muziekvereniging. 

Het zijn allemaal liefhebbers van de Tsjechische blaasmuziek (Volksmuziek), de soort muziek die de kapel speelt. De standplaats is Zeegse waar elke woensdagavond wordt gerepeteerd.

De kapel staat onder leiding van kapelmeester Barteld Luning uit Tynaarlo.

De kapel heeft een Böhmische bezetting d.w.z. ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Böhmisch en Mährisch van oorsprong, dus Tjechische volksmuziek uit de landstreken Bohemen en Moravië. Heel bekend is de Egerländer muziek. Deze muziek heeft een eigen gezicht en sound gekregen, vooral door invloed van wijlen "Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten".

Het verschil in beide stijlen heeft te maken met het karakter van de mensen. De Böhmische muziek is romantisch, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische muziek heel vrolijk van karakter is en wat sneller wordt gespeeld. De vertolking van de muziek is wel vaak gelijk, het gaat meestal over mooie landstreken, de lekkere wijn of over de liefde.

De “Stroomdalkapel” speelt beide stijlen. Ook de zang speelt een belangrijke rol bij deze muziek, vandaar dat de kapel ook een aantal nummers met zang ten gehore brengt. 

De kapel beschikt over een eigen geluidsinstallatie, verlichting, podium en decor en kan een avondvullend programma verzorgen. Voor boekingen kunt u contact opnemen met het PR secretariaat.


  De hout sectie:


  Renneke Bekkema  1e Klarinet
  Janke Lippets-Klok  3e Klarinet
  Annie Stellingwerf  2e Klarinet


   Het klein koper:


  Henk Hofsteenge  2e Flügelhorn/Trompet
  Fokko Ophuis  1e Flügelhorn/Trompet
  Roel Lahuis  1e Flügelhorn/Trompet
  Bert Kuipers  Solo Trompet
  Henk de Vries  2e Flügelhorn/Trompet
  Geert van Hoorn  2e Flügelhorn/Trompet


   Het groot koper:


  Henk de Weme  Bariton
  Geert Niemeijer  Tenor Horn
  Eisso Nijborg  Tenor Horn
  Harry Oosting  Tenor Horn
  Willem Naber  Bariton


   De begeleiding:


  Renze Doek  Bes Bas
  Jaap Hingstman  2e Trombone
  Herwin van Regteren  Slagwerk
  Geert Dorenbos  Slagwerk
  Geert Alberts  1e Trombone
  Alie Niemeijer  F-Hoorn
  Harm Streun (staat niet op de foto)  Es Bas


   Zang:


  Alie Niemeijer 
  Roel Lahuis * Namen van links naar rechts.